Kot bloger, ljubitelj in zbiralec korporativnih medijev, (so)kreator in urednik številnih korporativnih revij, avtor prispevkov v korporativnih medijih, kot odličen poznavalec korporativnih medijev pri nas in po Evropi, o katerih tudi redno pišem, kot gostujoči bloger Content Marketing Instituta in urednik evropske izdaje njihove revije Chief Content Officer spodaj ljubiteljsko objavljam svojo 1. letno listo najboljših leta 2011 – korpiji 2011.

Moje misli, od kod zamisel za ta izbor, zakaj sem se ga lotil, zakaj so vmes tudi revije, ki sem jih sam delal – več o tem v sredo, 13.12., tukaj. Do takrat pa … Čestitke! :)

KORPORATIVNA REVIJA LETA
AZIMUT (UniCredit Banka Slovenija)
Azimut bralcev - menedžerjev in finančnih direktorjev velikih in srednje velikih podjetij - s temeljito premišljeno in vrhunsko pripravljeno raznoliko relevantno vsebino nikoli ne razočara. Ne preseneča, da v reviji najdemo zavidanja vredne sogovornike, da zanjo pišejo ugledni novinarji in drugi avtorji, med drugimi tudi strokovnjaki UniCredit Banke. Azimut vsekakor ni tipična bančna revija. Njen dizajn je inovativen, naslovnice presenetijo. Njena vsebina je relevantna in inovativna. Uredništvo, katerega po večini sestavljajo prav zaposleni v banki, redno uspešno eksperimentira z novinarskimi žanri. Revija, ki banko pozicionira kot strokovnjaka in zaupanja vrednega sogovornika. Vsekakor korporativna revija leta v Sloveniji. Učimo se od najboljših!

POSEBEJ POHVALJENI
ADRIA AIRWAYS IN-FLIGHT MAGAZINE (Adria Airways)
Najboljši del letenja z Adrio Airways je zagotovo njena revija. V njej še posebej izstopajo impresivne fotografije, ki dopolnjujejo vrhunsko napisane in tematsko vedno zanimive članke. Tudi če ne letite pogosto, je revija v celoti dostopna na spletnih straneh Adrie Airways. In-flight revija, ki se lahko povsem mirno kosa z najboljšimi in-flight revijami po svetu. Kakovostna stalnica na področju slovenskega korporativnega založništva.

VID & GIB (Morela okulisti in Artros)
Revija dveh manjših medicinskih centrov ponuja kakovostne, uporabne, predvsem pa kredibilne zgodbe o zdravju oči in gibal. Avtorji so zdravniki sami. Revija nastaja po najnovejših vsebinskih, uredniških in oblikovnih trendih.Vsebinsko in tudi izvedbeno gre za dve reviji v eni, na kar opozarjata tudi dve naslovnici in njena izvirna rešitev: na sredini se zasuče za 180 stopinj. Revija pomaga ustvariti glavna sporočila in podobo obeh centrov: napredni, strokovni,  učinkoviti in trendi. Taka je tudi revija, ki je postala njihovo glavno marketinško orodje. [OPOMBA: Sem sokreator revije in izvršni urednik njenih prvih treh številk!]

INTERNA REVIJA LETA
OBZORNIK (Zavarovalnica Triglav)
Obzornik med slovenskimi revijami več kot očitno izstopa. Uvodnik in komentarji so vsebinsko bogati, premišljeno zapisani in učinkoviti. Obzornik je odličen primer, koliko vsebine (brez dolgočasnega, neberljivega PR nakladanja), na koliko načinov in kako kakovostno je mogoče uvrstiti v revijo, ki obsega le 24 strani. Revija kot celota in vsaka posamezna številka so vsebinsko in oblikovno dosledne, vnaprej načrtovane. Ni le interna revija, kot jih poznamo pri nas, gre za REVIJO.  

POSEBEJ POHVALJENI
MODRI ELEMENT (Primorje)
Modri element je letos presenetil z drugačnim papirjem ter “zanimivo, domišljeno, usklajeno in z veliko občutka izpeljano oblikovno podobo”, ki “postavlja nove standarde v oblikovanju internih revij”, je zapisal Jernej Stritar, kreativni direktor. Vsekakor velik korak naprej, ne samo zaradi dizajna, temveč tudi zaradi izbora papirja.

TRIMOTIM (Trimo)
Trimotim opazno nastaja z ljubeznijo. Delajo jo zaposleni za zaposlene. Edino prav za interno revijo. Dinamičen dizajn, usklajen s podobo podjetja. Naslovi in uvodi posameznih prispevkov sledijo trendom na tem področju med najboljšimi v Evropi.

POSEBNA KORPORATIVNA PUBLIKACIJA LETA
SIMPLY CLEVER POSEBNA EKO IZDAJA (Škoda Slovenija) 
Vsebinski koncept, dizajn in papir so naredili to posebno izdajo revije Škoda Slovenija za uspešen izdelek blagovne znamke Škoda. Raznolikost tem (nikakor samo o eko vozilih), vključno z ekskluzivnim intervjujem pod avtorstvom Anžeja Dežana v Londonu, in novinarskih žanrov je skupaj povezala zelena nit, eko sporočilo znamke. Izšla je v 100.000 izvodih in bila med drugim priložena Sobotni prilogi Dela in Mladininemu Globalu.  [OPOMBA: Pripravil sem vsebinski koncept in sem bil izvršni urednik te publikacije!]

POSEBEJ POHVALJENA
POSLOVNA VOZILA (Porsche Slovenija)
Vabilo v obliki kakovostne revije! Vse, kar ste hoteli vedeti o Porsche Slovenija in avtomobilističnih blagovnih znamkah, ki jih uvažajo. Impresivna in učinkovita ter bralcu prijazna kombinacija infografik in ilustracij. Čim več takih!

DIGITALNA REVIJA LETA
CARZINE (Porsche Slovenija) 
Carzine je letos doživel oblikovno prenovo in se tako pridružil najbolj sodobnim multimedijskim interaktivnim revijam po svetu. Digitalna revija je lahko različnih oblik, ostati pa mora interaktivna. Veliko kreativnosti, revija, ki jo dela nenormalno majhna ekipa mladih. Dizajnerki vsaka čast! 

LETNO POROČILO LETA
ENERGIJA ZA ŽIVLJENJE (Petrol)
Petrolovo letno poročilo izstopa. Letos so dodali ilustracije, ki odpirajo vsako poglavje z glavnimi podatki. Letno poročilo, ki ta drugače izjemno suhoparen element poživi in je tako najbližji sodobnim letnim poročilom, ki niso le naštevanje podatkov v skladu z lokalno zakonodajo. Je korporativno ogledalo podjetja. Prijazno, ugledno, uspešno. Posebej naj omenim njegovo multimedijsko različico na spletu, ki vključuje tudi video posnetke, povezane s posameznim poglavjem.

POSEBEJ POHVALJENI
S SKUPNIMI VREDNOTAMI (Zavarovalnica Triglav)
Letno poročilo Skupine Zavarovalnice Triglav, v katerem impresivna, sicer v posameznih primerih preveč generična, fotografija in kratko korporativno sporočilo podjetja na lakiranem gloss papirju odpira posamezno poglavje. Ovitek pritegne pozornost.

LETNO POROČILO 2010 (Simobil)
Simobilovo letno poročilo na spletni strani kreativno vključi vsakega (potencialnega) Simobilovca z “igro” Postani obraz sprememb. Hvale vreden je tudi sproščen koncept fotografij vodstva podjetja in vključitev preproste, a sproščujoče ilustracije.

KATALOG LETA
OKNA IN VRATA (MIK Celje) 
Katalog, skoraj “magalogue”, ni le zbirka izdelkov trenutno v prodaji, je vsebinsko bogat izdelek, ki odgovarja na veliko vprašanj, ki si jih lahko postavi potencialni kupec MIK-ovih izdelkov. Daje vtis, da vse, kar vedo, delijo z nami. Definitivno dviga kredibilnost podjetju. Zame izjemno pozitivno presenečenje leta.

UREDNICA LETA
ŠPELA ZAKOTNIK (Carzine, Pazi nase)
Špela ureja edini pravi digitalni reviji v Sloveniji, temtsko povsem različni Carzine (Porsche Slovenija) in Pazi nase (Zavarovalnica Triglav). Pri tem skupaj z zelo majhno ekipo opravlja obsežno, a več kot odlično delo. Vsebinska kreativnost, tesno sodelovanje z avtorji, snemalci, dizajnerji, animatorji, stalno iskanje zanimivih sogovornikov … Neprecenljivo znanje. O, pa še študentka je.  

POSEBEJ POHVALJENI
BARBARA MIHEVC BUKOVEC (Adria Airways In-flight Magazine)
Barbara skupaj z večkrat nagrajeno novinarko/fotografinjo Meto Krese že dolgo skrbi za eno najboljših revij na Slovenskem. Pri svojem delu ne popušča in je ves čas v lovu za najboljšo, najbolj zanimivo vsebino in najbolj impresivnimi fotografijami. In pri tem neprekinjeno ohranja visoko kakovost. Ki se občutno pozna. Vsaka čast!

PETRA ILAR (Poslovna asistenca)
Petra z izborom tem preseneča. Razmišlja kot sodobna urednica. Delate v pisarni? Berite Poslovno asistenco. Res, poklon!

NOVOST LETA
FINANČNI NASVET (NLB)
O tem kompleksnem projektu vsebinskega marketinga sem že pisal. O NLB si lahko mislimo marsikaj, a v njej delajo tudi odlični strokovnjaki. Banka je pač gromozanski konservativen sistem. A ta projekt bi jih moral približati komitentom: nov spletni portal, revija, časopis, brošure, iPad aplikacija, video, animacije in Bankarna. Ta svetovalni program se mora razširiti po celi banki. Ena bankarna ne bo dovolj! Kapo dol za prve korake! To je projekt leta!  [OPOMBA: Pri projektu sem sodeloval kot izvršni urednik prve številke revije Osebno!] 

POSEBEJ POHVALJENI
POSLOVNA VOZILA (Porsche Slovenija)
Vabilo v obliki vsebinsko bogate revije! To je ideja. Tako razmišlja napredno in inovativno podjetje. Primeri iz tujine kažejo, da so najbolj uspešni projekti, ko naročnik zahteva: “Ne kopirajte drugih, naredite nekaj, kar ni še nihče.” 

MAXI (Maxi klub)
Trgovske družbe in lojalnostni programi preprosto ne morejo obstajati brez svoje lifestyle revije. Medtem ko se pri Emporiumu takšnega komuniciranja s svojimi (potencialnimi) kupci vztrajno izogibajo, se je Nami pridružil Maxi klub ob odprtju prenovljene veleblagovnice. Revija, ki opazno sledi reviji londonske veleblagovnice Harrods.  

NASLOVNICA LETA (pri izboru sta mi pomagala Jaap Biemans, večkrat nagrajeni nizozemski art direktor, in Petra Slanič, svetovalka na področju poslovnega komuniciranja)

 

NAŠA LEKARNA (Entrapharm)
Prijazna, duhovita, sproščujoča ilustracija. Redkost slovenskih revij. Številka je izšla jeseni – jesensko listje namesto las deluje zabavno. A paše. Barve v celoti ustvarjajo toplo, prijetno vzdušje. Naslovnica vabi k branju. Zvečer ob svečah in čaju. :)

POSEBEJ POHVALJENI

LIFESTYLE (Gorenje)
Tipografska naslovka, na kateri najprej opazimo odstiranje črk, kar deluje fascinantno. Fascinantno je drugačno, drugačno pritegne pozornost, vzbudi radovednost. To pa je vedno dobro za naslovnico. Motiv je iz celostne komunikacije za Gorenjev sejemski nastop, ki je bil tudi osrednja zgodba v tej številki. Motiv pa je nato obdelala in vkomponirala v naslovnico grafična oblikovalka, avtorica dizajna revije Sara Jassim.

GLAS GOSPODARSTVA (Gospodarska zbornica Slovenije)
Naslovnica, ki je “ročno delo”, usklajena s sporočilom podelitve letošnjih nagrad GZS, ob kateri priložnosti je revija tudi izšla. Zanimiva in zame še vedno je fascinantna kombinacija fotografije in ilustracije, ki še posebej izstopa na debelejšem gloss papirju. Naslovnica je delo mladega ilustratorja Zorana Pungerčarja. [OPOMBA: Pri pripravi naslovke sem aktivno sodeloval kot izvršni urednik revije.]

PRIHODNJE LETO PA ŠE NASLEDNJE KATEGORIJE:
Dizajner leta
Uporaba ilustracij leta
Fotografija/fotograf leta
Infografika leta
Intervju leta
Članek leta
Video leta

Do takrat pa … Bodite čim bolj kreativni in ne pozabite, da delate za vaše ciljne skupine! Spoznajte jih, očarajte jih! Negujte odnos!

  • Share/Bookmark

Komentarji1 komentar

  1. odškodnina za poškodbe, dne 14.01.2015 04:49

    Dobro to

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !