Pred dvema tednoma sta me v poštnem predalčniku čakala izvoda revije zwei, ki jo za nemške zdravnike trikrat na leto izda Pfizer. Revija me je povsem presenetila, vsebinsko in oblikovno. Izdajatelj svojih izdelkov v njej sploh ne omenja, ime podjetja je omenjeno le dvakrat, na naslovki in v kolofonu. Radovednost me je vodila do Kirsten Wörnle, urednice te revije. Med drugim mi je povedala, da Pfizer ni hotel izdajati revije, ki bi bil samo še en katalog, temveč so v tem vodilnem svetovnem proizvajalcu zdravil želeli nekaj drugačnega.

Kakšna je zgodba revije zwei?
V Pfizerju so prepričani, da izzivov današnjih zdravstvenih sistemov ne more rešiti le en igralec, temveč se lahko z njmi soočimo le s sodelovanjem vseh deležnikov. To se kaže tudi v odnosu Pfizerja in zdravnikov; Pfizer želi biti njihov partner pri iskanju in zagotavljanju rešitev za čim bolj optimalen zdravstveni sistem.

In prav cilj revije zwei je pozicionirati Pfizer kot partnerja, ki razume njihov vsakdan in izzive. Gre za prvi korak vzpostavljanja širšega dialoga z zdravniki. Revijo zdravnikom osebno dostavijo Pfizerjevi predstavniki na terenu. Prav tako zdravnikov ne želimo obremenjevati z resnimi temami. Zato je revija zwei mešanica informacij, navdihov in zabave. Kar pa revijo še posebej dela posebno, je to, da so glavni protagonisti v njej prav zdravniki: kaj počnejo, ko sami zbolijo? Kaj delajo, ko niso v službi? Kako se počutijo, ko so na poti na počitnice, pa stevardesa nenadoma vpraša, ali je zdravnik na krovu?  

Poleg tega smo pred kratkim lansirali še spletni portal (www.zwei-im-netz.de) in posebno stran na Facebooku, s katerima zdravnike v Nemčiji vabimo v to novo mrežo in z njimi vzpostavljamo dodaten dialog.

Torej cilji revije so jasni, kako pa merite njeno učinkovitost?
Poleg pozicioniranja Pfizerja kot partnerja zdravnikom v Nemčiji smo želeli doseči tudi to, da ti podjetje dojemajo kot inovativno. Kot sem že omenila, revijo predstavniki Pfizerja zdravnikom dostavijo osebno in tako takoj z njimi začnejo pogovor o njej. Doslej smo izvedli eno anketo, ki jo je izpolnila polovica, kar je za zdravnike, ki so vedno tesno s časom, ogromen delež. 90 odstotkov jih je revijo ocenilo pozitivno. Predvsem jih je presenetilo to, da revija ne omenja Pfizerjevih izdelkov ali storitev, temveč se obravnavanih tem loteva povsem drugače. Pohvalili so njeno “inteligenco”, presenetljive in navdihujoče protagoniste, grafike, ilustracije in tekste. Nekaj kritik je letelo le na dolžino člankov, menijo, da so predolgi. O tem bomo morali razmisliti.

Tudi mene je zelo presenetilo to, da revija Pfizerjevih izdelkov ne omenja. Kako ste v tak koncept prepričali vodilne na Pfizerju? Tudi tisti, ki sem jim najprej le omenil revijo, so me spraševali, ali so priloženi kaki sempli?  
Pravzaprav je bila to Pfizerjeva zamisel, tj. izdati splošno revijo in ne revijaloga. In tega se držimo.

Kakšna sporočila, vrednote Pfizer komunicira z revijo?  
Revija sporoča, da je Pfizer partner, ki svoje stranke jemlje resno in dobro pozna njihove potrebe in težave. Poleg tega komunicira to, da je Pfizer podjetje, ki zagotavlja visoko kakovost in je invativno, in to ne zadeva le izdelkov, ki jih proizvaja. Poleg tega Pfizer na presentljiv način obravnava teme, ki zanimajo ciljno skupino.

Na prvi pogled revija tudi sporoča, da zdravniki niso le inteligentna polno zaposlena bitja, temveč so lahko tudi duhoviti, kul in počnejo še marsikaj drugega, kar ni nujno povezano z medicino. Koliko so pripravljeni sami sodelovati pri produkciji revije? 
Zelo so pripravljeni sodelovati. Doslej nas je zavrnil le en zdravnik, sicer sin znanega nemškega pisatelja. Ko jim razložimo koncept revije in postopek nastajanja posamezne številke, so takoj za. Avtorji in fotografi, ki sodelujejo z nami, so profesionalni freelancerji, ki delajo tudi za druge uspešne prodajne revije v Nemčiji in so odlični pripovedalci zgodb.

Vsaka številka je tematska, obravnava določeno temo (jaz, sreča, čas …). Zakaj tak koncept v tej reviji deluje? 
Zato ker pri vsaki temi najdemo veliko povezav z življenjem zdravnikov. Poleg tega je veliko podobnosti med zdravniki in drugimi poklici, npr. kaj se lahko kirurški tim nauči od strokovnjakov za Formulo 1 (v številki, namenjeni času). V vsaki številki je pogovor med strokovnjakom z drugega področja in zdravnikom: znani kuhar se pogovarja z internistom, profesionalni klovn s psihiatrom ipd.

Nam lahko opišete produkcijo posamezne številke? 
Glavno temo številke določimo skupaj s Pfizerjem. Nato dva novinarja, sourednik Henning Hesse in jaz pripravimo koncept prispevkov, nato se dobimo z dizajnerji in skupaj določimo, kako naj se pripravi posamezen prispevek, nato naloge razdelimo med avtorji.  

Kaj bi svetovali podjetjem in organizacijam, ki razmišljajo o tem, da bi začeli izdajati svojo korporativno revijo? Kaj se lahko naučijo od vašega primera? 
Ne kopirajte drugih. Bodite originalni! Vedeti morate, kaj hočete z revijo doseči, kaj je njen namen. Ko boste to vedeli, temu tudi sledite.

  • Share/Bookmark

KomentarjiIme(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !