Revija, korporativna, prodajna ali interna, brez vsebinskega in oblikovnega koncepta ne bo učinkovita. Članek in fotografija sta redko učinkovita brez vnaprejšnjega vsaj okvirnega koncepta. Učinkovito v pomenu, da dosega zastavljene cilje, kakršnikoli ti že so. Razen če je vaš cilj, da revijo ali članek bralci spregledajo, o čemer močno dvomim.

Z uredniki različnih korporativnih in internih revij se veliko pogovarjam in vedno znova se pokaže, da so najbolj brane, zaželene, cenjene in nagrajene tiste revije, ki imajo natančno razdelan vsebinski in oblikovni koncept. Pa ne samo revija v celoti, temveč tudi vsaka posamezna številka. Kreativnost brez koncepta pomeni bore malo. Na koncu po navadi kljub še ne vem kako visoki stopnji kreativnosti nastane ena velika nepovezana zmeda. Razen če je to koncept, ki funkcionira v vašem primeru.

»Naša revija objavlja novosti iz podjetja in novice z dogodkov,« ni koncept. »Revija vsebuje poročila z dogodkov, novice, tekste o novostih in intervjuje,« prav tako ni koncept, temveč le naštevanje uporabljenih žanrov. Torej nujno morate odgovoriti na najpomembnejše vprašanje: »Zakaj revijo izdajamo?« Ko imate odgovor na to vprašanje, lahko šele natančno opredelite cilje, ki jih želite z revijo doseči. Ta korak je ključnega pomena, saj bo vse drugo – ne glede na to, kako pomembno se vam bo zdelo – temeljilo na natančno definiranih ciljih. Bolj kot so cilji natančno določeni, jasnejši je fokus in boljši bodo rezultati.

Ko imate zastavljene cilje, se lahko lotite natančnega koncepta revije: glavno sporočilo in druga sporočila, namen, katere značilnosti blagovne znamke bo revija komunicirala, kako bo vzpostavila dialog z bralci, ali svojo ciljno skupino res dobro poznate, kako bo revija sestavljena itd. itd. Ko imate potrjen koncept revije v celoti, se lahko lotite koncepta vsake številke posebej.

Pogovori z uredniki in drugimi sodelavci korporativnih in internih revij nazorno dokazujejo, da so najbolj učinkovite, iskane in cenjene tiste revije, ki so vnaprej natančno načrtovane. Prevelikokrat pa se dogaja, da zaradi različnih razlogov uredniki le upajo na najboljše. »Bomo videli, kaj bomo dobili.« »A se pri vas kaj dogaja? Boste kaj napisali?« Torej se skoraj do zadnjega trenutka ne ve, kakšna bo vsebina naslednje številke.

Če ni vnaprej načrtovanega koncepta številke, potem tudi težko planiramo posamezen članek. Tudi vsak prispevek potrebuje koncept. Ne samo v smislu: »Daj, nekaj napiši o utrujenosti na delovnem mestu.« Po navadi, razen če res nimate odličnega pisca na voljo, ki mu zaupate in vašo revijo dobro pozna, boste s prejetim materialom nezadovoljni. Torej, če vzamemo ta primer, zakaj ravno o utrujenosti. ?Kako bo ta prispevek dopolnjeval vaš koncept revije in te številke? Kaj točno o utrujenosti, kaj vašo ciljno skupino o tem zanima? Kaj vse naj prispevek vsebuje? Kako dolg bo? Kateri(e) žanr(e) boste uporabili? Zakaj ravno te? Itd. Itd.

Enkrat sem bil na sestanku z vodstvom podjetja, ki je samo priznalo: »Revijo želimo še naprej izdajati, a vemo, da je ta trenutno naša najšibkejša točka. V bistvu zanjo zapravljamo denar, učinka pa ni.« Po nadaljnjem pogovoru (jim) je postalo jasno, da revijo sicer izdajajo, vendar niso imeli opredeljene ne ciljne skupine ne vsebine ne način distribucije. Še več, revijo je delala ena oseba, in še to le en večer  preden jo je poslala oblikovalki v postavitev! In smo se zadeve lotili od začetka.

Torej nikoli ni prepozno. Predlagam, da se s sodelavci usedete in se resno pogovorite, ali vaša revija deluje, saj zanjo porabite tudi nekaj denarja. Naredite natančen konstruktiven pregled in ustrezno reagirajte! Splača se!

Interna revija Zavarovalnice Triglav -letos bo že drugo leto zapored prejela nagrado papirus kot najboljša interna revija v Sloveniji - je primer učinkovite revije z natančno dodelanim konceptom in pravočasnim natančnim planiranjem vsebine vsake posamezne številke.

Ali ima vaša revija koncept? Kako pripravljate naslednjo številko? Nam lahko kaj svetujete na podlagi vaših izkušenj?

  • Share/Bookmark

KomentarjiIme(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !