Korporativne in interne revije tekmujejo z drugimi revijami na trgu za pozornost. Preprosto, če ne želite zapravljati denarja za revijo, ki jo bo redko kdo odprl, kaj šele prebral, potem morate izstopati. Naslovke pa so prvo, kar bralci opazijo, vidijo in se na podlagi teh velikokrat tudi v nekaj sekundah odločijo, ali jih revija zanima ali ne.

Sam že dolgo časa spremljam blog nagrajenega art direktorja z Nizozemske, Jaapa Biemansa, coverjunkie. Njegov blog in spletni pogovori z njim so me opogumili, da sem z dizajnerji na primer spremenil koncept naslovk korporativne revije GZS Glas gospodarstva. Splačalo se je, nekatere so se znašle na Jaapovem blogu, kjer zbira drzne in kreativne naslovke revij z vsega sveta. Včeraj sva se spet slišala. Za vas sem ga vprašal naslednje in prosil, da z vami deli nekaj njegovih naslovk, na katere je še posebej ponosen.

Jaap, kaj dobra naslovka?
Tržnik bi verjetno rekel, da tista, ki proda več izvodov revije kot ostale. Zame pa je dobra tista naslovka, ki te popolnoma prevzame ali pa bi jo najraje pojedel. Vsak ima svoj pogled na to, kaj je dobra naslovka, vendar poglavitna naloga dizajnerja in urednika je, da izzivata postavljene standarde revije, da jih premakneta za stopničko više. Ne smete biti sproščeni in izbrati naslovko z levo roko. Vaše delo je, da premikate meje! To ne pomeni nujno kontroverzno za vsako ceno. Seveda so te meje odvisne od koncepta posamezne revije in njene ciljne skupine. Mislim bolj na meje znotraj še sprejemljivih meja revije, ki jo delate. Vsaka revija mora biti zanimiva za ciljno skupino, hkrati pa ne smete pozabiti na kreativnost! V nizozemščini rad rečem: »Creativiteit = Koning” – kreativnost je zakon!

Vse to verjetno velja ne glede na to, ali gre za revijo v trafiki ali korporativno ali celo interno revijo?
Vsaka revija ima določeno ciljno skupino, namen, cilje in koncept. Vendar za vse bralce velja: radi imamo presenečenja. Kako lahko koga presenetite? Z ustvarjalnostjo in dobrim okusom. To je edini način, da izstopate. Ne razumem, zakaj se mnoga uredništva internih revij trudijo, da bi bile te dolgočasne? Poskusite nekaj novega, ne sledite samo temu, kaj delajo drugi. Tako svojih bralcev ne boste pritegnili in ta revije ne bo odprl. V tej dobi se morate boriti za pozornost z drugimi revijami, ki so nam tako ali drugače na razpolago, z iPadi, iPhoni, internetom. In v takem okolju lahko zmagate le, če ste kreativni in drzni. Vendar z namenom in mero dobrega okusa!  

Pri tem potrebujete tudi ustvarjalno, drzno ekipo, talentiranega urednika in vodjo projekta ter art direktorja. Poleg tega bi svetoval še naslednje:

 1. Sporočilo naslovke naj bo preprosto in razumljivo.
 2. Naslovka naj vpliva na bralca.
 3. Slika naj dopolnjuje glavni naslov in obratno.

S spodnjo naslovko revije Vrij Nederland so prodali kar 45% več izvodov kot predhodne številke. Glavna tema številke je bil seks poleti, z naslovko pa je Jaan bralce izzval: »Kaj vidite, joške ali rit?«

Spodnja naslovka je bila po Jaapovih besedah kar izziv. Glavna zgodba je bila rast kitajskega gospodarstva, in če smo na to pripravljeni. Odloči se je celotno naslovko prevesti v kitajščino, vključno z imenom revije. Tretja stran je bila kopija naslovke, le da je besedilo v nizozemščini.

Glavna tema spodnje naslovke je bila ločitev. Oblikoval jo je kot raztrgano sliko/naslovko, tako da pod njo vidite kazalo s tretje strani.

Glavna zgodba spodnjega primera je bila, kaj storiti, če podjetje preselite v drugi del države. Ne preveč zabavna tema. Jaap pojasnuje: »Lahko bi fotografirali direktorja za delovno mizo, vendar bi bilo vse skupaj še bolj dolgočasno. Raje sem poiskal ogromno škatlo in vanjo posedel oba direktorja. Tako je nastala duhovita naslovka, še posebno, ker sta njuna obraza tako resna.«

Na katere naslovke svoje revije ste ponosni vi? Delite jih z nami! Katere naslovke drugih revij so vas še posebej prevzele? Pokažite nam jih.

 

 • Share/Bookmark

Komentarji11 komentarjev

 1. nevenka, dne 19.09.2011 08:03
  nevenka

  Kaj naj rečem?
  Z Viktorji nagrajena stran 24ur.com je pravzaprav porno stran. Po joških in ritih sledi statistika celulitičnih zvezdnic in temu sledijo zblojeni članki, ki imajo v naslovu besedo ŠOKANTNO. Tam nekje, na repu in vsake kvatre, se znajdejo zapisi, ki jih človek prebere brez grenkega priokusa, da te imajo mediji za največjega možnega cepca.
  Sicer človek s svojim obiskom take strani zadevo pravzaprav tudi potrjuje, a po drugi strani gre pa tudi za to, da nočeš izgubiti upanja, da bo kdaj bolje.
  Žal ne najdem prav ničesar, kar bi me prevzelo. Pač ne spremljam s tem namenom. A prevzelo bi me v vsakem primeru, če bi me. Se pa zgodi, da se mi kdaj zdi kakšna tuja reklama – duhovita, kakšna pa celo zelo estetska.

 2. NordStar, dne 20.09.2011 23:12

  Sex Sale…

 3. juure, dne 22.09.2011 07:29
  juure

  V Butalah ne poznamo dobrih naslovnih strani … vse je neka shizofrena zmeda brez repa in glave, prekrita s kopico naslovov člankov iz notranjosti. Moram reči, da so oblikovalci zaposleni pri naših revijah zdolgočasen, slabo plačan in nesposoben “podn”.

 4. disput, dne 22.09.2011 08:22
  disput

  To pa je večna resnica, kajne? :)

  Nenad

 5. disput, dne 22.09.2011 08:26
  disput

  Juure,

  res je, da se je za treba za dobro naslovko izjemno potruditi. Veliko dobrih in učinkovitih naslovk pri nas najdete v nekaterih korporativnih revijah. Poznam kolegico, ki se s svojo ekipo izjemno “namatra”, da za vsako številko revije, ki jo dela, sproducira odlično naslovko. In ko že skoraj obupajo, vedno pridejo z rešitvijo, kar se pozna. Je pa tudi velikokrat res, da je treba tudi vanje vložiti nekaj več sredstev, ni pa nujno, tu se pa pravečkrat ustavi in se mnogi zadovoljijo s povprečjem. Z optimizmom naprej. :)

  Nenad

 6. juure, dne 22.09.2011 08:57
  juure

  Morda – jaz sem imel v mislih bol tiste “ljudske” revije, katere vsak dan vidimo v trafikah.

 7. nevenka, dne 22.09.2011 09:56
  nevenka

  No, pri nas je vsekakor nekaj modnih revij, ki so zelo estetsko narejene, Elle, glos, Modna Jana, iz tega vidika si včasih rada ogledam tudi revijo Ambient, pa tudi Naš dom je lična revija.

  Glde na priročniško naravo, so lepe tudi revije o vrtnarstvu, Moj vrt in podobno…

  Drugače pa meni oko ne zastane prav nikjer.
  Včasih mi je na naslovicah Mladine – zaradi provokativne vsebine.
  Večkrat pa na kakšnem plakatu. Celo grafitu.

  Takole po Internetu je vse skupaj bolj žalostno, in tudi sicer. Ampak tudi zato, ker imamo poplavo poflastih medijev od katerih lahko dobiš zlatenico.

 8. nevenka, dne 22.09.2011 11:16
  nevenka

  No, nobena od teh revij ni korporativna revija. Sem sicer že dobila v roke revijo nemške Helle (Hella Group world wide), a je bila narejena čisto po socialistično, na prvi strani barve Helle kot zastava, par smejočih obrazov in “na juriš auf den Gipfel” uvodnik, znotraj suhoparni članki, sem pa tja kak graf in gasilska fotka. To je vse, kar sem si zapomnila. Vačasih smo jo, kot hčerinsko podjetje dobivali redno, sedaj pa sploh ne vem, če še izhaja, ker so “težki časi”, kljub dokaj profitnim razmeram po oživitvi avtomobilskega trga.

 9. juure, dne 22.09.2011 13:04
  juure

  To mi je všeč: “poflasti mediji”
  :)

 10. nevenka, dne 22.09.2011 13:28
  nevenka

  No, saj naslovke so problematične tudi sicer, ne samo pri korporativnih medijih, tudi pri čisto navadnih leposlovnih knjigah.
  Tudi pri teh knjigah opravljajo podobno vlogo, a je nekako tako, da bi joški in rita pomenili tudi joškasto in ritasto vsebino, tu ne nekako ne sme biti zavajanja in dvoumljenja in poigravanja z domišljijo in instinktivnim odzivanjem, vsaj ne na takem nivoju. Malce bolj prefinjeno pa že lahko.
  Je pa res, da je denar ena huuuuuda omejitev.
  Ravno izkušam zadevo. Potem je včasih zelo težko oblikovalcu dopovedati, kaj in kako…če že imaš idejo in njeno vizijo.
  Sem ugotovila, da bolj natančno veš, kaj bi rad, težje prideš do tega, če nisi sam sposoben narediti celotne zadeve.

 11. nevenka, dne 23.09.2011 07:37
  nevenka

  Je pa vsekakor zanimivo, da so mediji seksistični. Res je, večina jih prodaja prek erotičnih sporočil – ampak, da se razumemo, da to finto padajo moški bistveno bolj pogosto kot ženske. Če pa to idejo olupimo, pa je to približno takole, resne teme so namenjene samo moškim?! A ni hec, tudi avtomobile prodajajo v glavnem samo moškim?!
  In jaz, kot ženska? Lahko mi nalepite mišičnjake tudi na krompir, pa bom še vedno kupila točno to, kar potrebujem, v tisti kvaliteti, ki jo hočem, in za točno toliko denarja kolikor se meni zdi smiselno.
  Zato moram včasih prvo stran preskočiti, da vidim, kaj hiša nudi.

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !