Bliže ko smo oddaji revije v tisk, manj časa imamo za kreativnost. Zato natančno vnaprejšnje planiranje olajša produkcijo revije, zmanjša že tako veliko neizogibnega stresa, hkrati pa je odlična rešitev za upravljanje s časom, vse to pa na koncu zagotavlja boljše rezultate.

Prejšnji mesec sem pisal o tem, kaj je treba storiti, preden se sploh lotimo prve številke svoje korporativne ali interne revije. Danes pišem o tem, na kaj vse je treba biti pozoren pri produkciji posamezne številke te revije, da bi čim bolje dosegli zastavljene cilje.

Naj najprej opozorim na nekaj izjemno pomembnega. Ves čas, ko delate revijo, ne smete pozabiti na predhodno natančno definirano ciljno skupino. Kriteriji za to, kaj je kakovostna, relevantna vsebina, morajo temeljiti na vaših bralcih – kdo so vaša ciljna/bralna skupina: kupci, poslovni partnerji, zaposleni. Naj osnova za vsebino ne bodo vaše osebne potrebe in preference, temveč se odločajte na podlagi potreb vaših bralcev.

Časovnica

Z natančno časovnico boste imeli boljši nadzor nad vsemi koraki v nastajanju revije. Tako se boste lahko izognili zamujanju dogovorjenih rokov, predvsem kar zadeva roka za oddajo revije v tisk in datuma distribucije. Kdaj bodo bralci prejeli revijo, naj bo vaša izhodiščna točka. Časovnico nato sestavite vnazaj od tega datuma, pri tem pa upoštevajte morebitne ovire, ki lahko produkcijo revije podaljšajo. Vaša časovnica naj vsebuje vsaj naslednje korake:  

 • Roki za oddajo posameznih prispevkov izvršnemu uredniku.
 • Dovolj časa za urejanje in lektoriranje.
 • Časovnico za oblikovno postavitev revije.
 • Dovolj časa, da postavljeno revijo pregleda uredniški odbor in poda svoje komentarje za morebitne dodatne popravke.
 • Datum oddaje revije v tisk.
 • Datum distribucije.

Vsebinski koncept posamezne številke

Preden revijo začnete delati, pripravite natančen vsebinski koncept posamezne številke. Vsak urednik ima bolj ali manj svoj sistem. Meni osebno najbolj ustreza kazalo v Excelu. Važno je, da je vsebinski koncept številke pripravljen tako, da lahko ves čas nadzirate njen napredek.

NASVET: Razmišljajte o vsebini za vsaj eno številko vnaprej, da vam ne bi nikoli zmanjkalo materiala.

Natančen koncept za vsak članek posebej

Ko imate potrjeno vsebino številke, pripravite natančen načrt za vsak posamezen članek. Torej navodila v slogu: »Napiši nekaj o tem in tem, naj bo zanimivo,« so premalo. Pri razmišljanju o članku ne pozabite na naslednje:

 • Vsebina: Kateri problem, s katerim se ali se lahko sooči vaša ciljna skupina, naj bi prispevek reševal?
 • Žanri: Kateri žanr bo v tem primeru najbolj učinkovit: intervju, poročilo, ilustracija? Na primer, pri izjemno zapletenih ali celo dolgočasnih informacijah je lahko najbolj učinkovita infografika.
 • Razdrobljena vsebina: Potrošniki smo stalno bombardirani z ogromno količino informacij. Zato nas v večini primerov odganjajo dolgi teksti, ki se nam zdijo razvlečeni. Zato dobro razmislite o tem, kako sestaviti posamezen članek tako, da bo bralca pritegnil k branju: razni kratki okvirji, poudarki, tabele, ilustracije, foto material, infografike itd.
 • »Špegu«: Vsak spread posebej narišite, kot si želite, da bi prispevek na koncu izgledal. Za to obstajajo razni računalniški programi, sam najraje vsak spread narišem na papir. Umetniška nadarjenost tu ne igra nobene vloge, gre za to, da vam tak »špegu« dodatno pomaga pri pripravi koncepta članka in navodil za avtorje.
 • Navodila avtorjem: Zdaj ste pripravljeni sestaviti natančna navodila avtorjem prispevkov – piscem, ilustratorjem, dizajnerjem – dolžina (koliko znakov za kak del), kaj naj prispevek vsebuje idr. Velikokrat pomaga, če vam avtorji, preden začnejo pisati, pošljejo še svoj okvirni koncept, kaj in kako bo članek zgrajen.
 • Določitev avtorjev: Ob tem je seveda treba izbrati ustrezne avtorje. Kdo bi bil (pisec, fotograf, ilustrator idr.) najbolj vsebinsko ustrezen zanj? Avtorja lahko izberete iz seznama že sodelujočih avtorjev ali za posamezen primer poiščete novega, kar je seveda tudi odvisno od koncepta same revije in proračuna, ki vam je na voljo zanjo. Ne pozabite jim opozoriti rok za oddajo prispevka.

Urejanje in lektoriranje

V veliko primerih bo urednik oddani prispevek vrnil v dodatno obdelavo avtorju, ali naj kaj popravi, preveri še enkrat določen podatek ali naj kaj doda, če bo menil, da v prispevku nekaj manjka. Naloga urednika, ki prejme tekst, je, da pregleda in uredi najmanj naslednje:

 • Naslov: O naslovih sem tu že pisal in razkril, da to za marsikoga ni lahka naloga. Urednik mora vedeti, ali je predlagani naslov prispevka dovolj vsebinski in atraktiven v okviru koncepta revije in ciljne skupine. Vprašati se mora po pahorjansko: »So what?« Če je odgovor: »Nič posebnega,« ali ga naslov ne privlači, ga mora spremeniti.
 • Uvod/vodilo: Na tem blogu sem že pisal o štirih ključnih sestavinah dobrega oz. učinkovitega uvoda.  
 • Glavni tekst: Ali teče? Je smiseln, logično napisan? Ali je avtor dodal tudi mednaslove, da bi bila zgradba vsebinsko jasna, še preden se bralec loti celotnega besedila? So poudarki učinkoviti?  
 • Fotografije, slike: Pri fotografijah bodite pozorni, da so dovolj kakovostne in v dovolj visoki resoluciji za objavo v tisku (najmanj 300 dpi). Nekakovostne fotografije, ki jih naredimo s slabim mobilnim telefonom, nimajo kaj iskati v reviji.
 • Podpisi k fotografijam: Tukaj sem že pisal o tem, zakaj so ti morda celo najpomembnejši tekst na spreadu.
 • Pozivi k akciji: Korporativno revijo najverjetneje izdajate zato, ker želite, da bralci, potem ko preberejo posamezen članek ali redno berejo revijo, zaradi tega tudi nekaj storijo. Ne pustite jih same. Na jasen in viden način jim sporočite, kje lahko dobijo dodatne informacije, tudi o izdelkih in storitvah, povezanih z vsebino revije oz. članka.

Dtp

Vaša revija je zdaj pripravljena za postavitev. Ves material predajte izbranemu grafičnemu dizajnerju in pri postavljanju revije z njim oz. njo tesno sodelujte.

Poskrbite za to, da je postavitev vsakega spreada logična in usklajena z dizajnom celotne revije. Verjetno ste vsaj kdaj v kakem filmu ali TV-nadaljevanki videli, kako posamezne strani v uredništvu nalepijo na tablo ali steno. To resnično pomaga pri pregledu celotne revije. Ko se ta postavlja, posamezne strani natisnite pomanjšanje na 40 odstotkov končne velikosti in jih kot v galeriji obesite/nalepite na tablo, steno, omaro v pravilnem zaporedju. Preglejte, primerjajte in ustrezno reagirajte.

Končni pregled

Preden najnovejšo številko svoje revije pošljete v tisk, jo še enkrat natančno preglejte. Jaz po navadi vzamem printe posameznih strani domov čez vikend in celotno revijo v miru še enkrat natančno pregledam in preberem ter označim morebitne potrebne dodatne popravke. Dizajner naj še zadnje popravke vnese in pripravi revijo za tisk.

A vaše delo s tem še zdaleč ni končano. Več o tem prihodnjič.

KAJ PA VI?

Sem na kaj pozabil? Ali imate tudi vi kak nasvet za nas? Delite svoje izkušnje z drugimi spodaj.

  

Ta tekst je bil prvotno objavljen v angleščini 16. avgusta 2011 na blogu Content Marketing Instituta z naslovom “6 Steps to Follow When Producing a Custom Magazine”.

 • Share/Bookmark

KomentarjiIme(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !