V zadnjem času veliko razmišljam o kazalu v revijah. Jih sploh še potrebujemo? Jih kdo dejansko prebere in se na podlagi njih odloči, na katero stran bo odprl revijo (revije po navadi listamo, jih redko odpremo na točno določeno stran)? Čemu so sploh namenjeni v revijah?

Sam menim - razen če ne gre za dobro premišljen dizajnerski element, kot je primer spodaj -, da “klasično” kazalo v smislu navpičnega naštevanja, sestavljeno iz številke strani in naslova članka, nima nobene funkcije več. Zakaj?

Naslovka in kazalo v enem. Na sliki: naslovka interne revije Kuoni-Gruppe.

Kazalo je nadaljevanje naslovne strani, tako kot pri naslovki je njegova glavna vloga PRODAJATI, NEPREPRIČANE PREPRIČATI. Te funkcije “klasično” kazalo že dolgo ne opravlja več. Hkrati pa si revije brez kazala težko predstavljamo. Je eden izmed “nepogrešljivih” elementov, kot je naslovka, kot so naslovi v člankih ipd. Zato naj bo naloga uredništva korporativne/interne revije, da naredi tudi kazalo bolj funkcionalno. Naj ne bo v reviji samo zato, ker mora biti. Ker če je tam, a ne služi nobenemu namenu, ker ga prezremo, potem samo zaseda že tako dragocen prostor.

Torej, poglavitna naloga kazala naj bo prodajati vsebino revije, prepričati še neprepričane, da revija vsebuje vsebino, ki jo “potrebujejo”. Zato si je treba kazalo zamisliti tako, da bo usklajeno s ciljno skupino: da bo zadostilo njenim potrebam in jo tudi pritegnilo, nikakor pa ne zmedlo. Kazalo naj bo eden izmed člankov v reviji:

1. Fotografije – uporabljajte fotografije v kazalu, saj jih bralci najprej pogledajo; naj bodo v skladu s konceptom revije, naj delujejo kot teaserji, ki se jim ne moremo upreti.

2. Kratek uvod/napovednik – naj posamezen prispevek ne bo omenjen le z njegovim naslovom, dodajte stavek ali dva opisa, zakaj naj članek preberem, teaser (ali kot bi rekel Andrej Karoli, slinocedec) v obliki teksta. Naj ne bo kopija uvoda v članek.

3. Infografika - kazalo kot kazalo, hkrati pa tudi kot dodaten kreativen članek o vsebini posamezne izdaje revije. To hkrati dvigne vsebinsko vrednost revije in nazorno sporoča zgodbo celotne revije (blagovne znamke, ki jo izdaja).

Torej, pri ustvarjanju korporativne/interne revije ne pozabite na kazalo. Bodite kreativni. Naj izpolni svojo funkcijo. Naj me, bralca, pritegne.

Kaj menite? Se strinjate z mano? Morda ne? Bi si upali izdati revijo brez kazala? Ga revija sploh potrebuje? Delite vaše misli spodaj!

Spodaj nekaj primerov za navdih (za povečanje klikni na fotografijo).

Kazalo v reviji Wired v obliki premišljene infografike.

Kazalo korporativne revije UniCredit Bank Azimut, ki deluje kot rubrika Novice.

Kazalo iz interne revije nemške vojske Y.

Kazalo korporativne revije centrov Morela okulisti in Artros Vid&Gib, izkoriščen omejen prostor.

  

  • Share/Bookmark

KomentarjiIme(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !