Raziskave po Evropi kažejo, da 82% prejemnikov korporativnih revij te aktivno berejo do 45 minut, 64% pa jih v roke vzamejo še vsaj enkrat. Si predstavljate svoje (potencialne kupce), poslovne partnerje in zaposlene toliko časa aktivno preživeti v stiku z vašo blagovno znamko? Raj, kajne?

Zaradi tega vse več podjetij v svojo dolgoročno strategijo vsebinskega marketinga vključi tudi izdajanje korporativne (interne) revije. Ste se za ta korak odločili tudi v vašem podjetju ali o njem še razmišljate? Spodaj je pet korakov, ki jih morate storiti, še preden začnete razmišljati o prvi številki. Gre za prvi del serije treh objav o tem, kaj vse vključuje kreiranje in produkcija ter distribucija korporativne (interne) tiskane revije in kaj morate storiti, da bi izdali učinkovito revijo.

1. Natančno definirajte vaše cilje

Vprašajte se:

 • Kaj je vaš cilj? Kaj želite doseči?
 • Zakaj ste se odločili izdajati tiskano korporativno revijo?
 • Kakšno vlogo bo revija igrala v okviru vaše strategije vsebinskega marketinga?

Ta korak je ključnega pomena, saj bo vse drugo – ne glede na to, kako pomembno se vam bo zdelo – temeljilo na natančno definiranih ciljih. Kot pravijo v britanskem Združenju založniških agencij APA: »Bolj kot so cilji natančno določeni, jasnejši je fokus in boljši so rezultati.«

2. Opredelite ciljno skupino

Da bi zastavljene cilje dosegli, morate natančno dobro poznati vašo ciljno skupino. Najprej se lotite raziskave:

 • Ustvarite persone kupcev.
 • Kaj so njihove težave? Kaj jih »muči« v povezavi z vašim področjem delovanja?
 • Kako z njimi že komunicirate?
 • Kaj berejo?
 • Ali je vaša ciljna skupina homogena ali gre za dve ali več zelo različnih skupin?

Odgovor na zadnje vprašanje vam bo pomagal pri odločitvah, povezanih s segmentacijo: ali ne bi bilo morda bolje izdati dve ali več različnih izdaj iste revije?  

3. Pripravite koncept revije

Kaj bo vsebina vaše nove tiskane korporativne (interne) revije? Kaj bo njeno glavno sporočilo? Katera druga sporočila blagovne znamke bo revija komunicirala? Dr. Samir Husni (Mr. Magazine™) v svoji knjigi o konceptu revije piše: “Uredniški koncept vaše revije je kot svetilnik na megleni obali. /…/ Vse, kar konča v reviji, mora slediti temu svetilniku – konceptu.«

Vsak delček revije mora biti natančno opredeljen, še preden začnete razmišljati o prvi številki. Še več, če si ne morete zamisliti vsebine za najmanj štiri številke vnaprej, potem se lahko prej ali slej znajdete v težavah.

Že zdaj opredelite naslednje:

Naslovnice: Bralci najprej vidimo naslovno stran in že v nekaj sekundah se odločimo, ali bomo revijo sploh odprli in je ne vrgli v koš za smeti. Razmislite dobro o konceptu naslovne strane:

 • Ali bo vsebovala originalno fotografijo (Boste vedno imeli dovolj denarja za to?) ali ilustracijo ali boste raje uporabili katero od fotobaz?
 • Kaj bo njena osnovna tema?
 • Koliko naslovov na strani bo imela?
 • Kje in kako bo logotip vašega podjetja?
 • Kaj vse še bo na naslovni strani?

Rubrike: Rubrike v reviji naj bodo relevantne, prepoznavne in postavljene tako, da se jih v vsaki številki hitro najde.

Uredniški odbor: Določite vloge. Kdo bo za kaj odgovoren? Ali boste revijo delali sami znotraj podjetja? Glede na izkušnje vsekakor priporočam, da sodelujete s specializirano agencijo ali svetovalci z uredniškimi, novinarskimi izkušnjami in razumevanjem marketinga in potreb podjetij. Revija konec koncev nikakor ne bo delovala, če bo malo lepše zapakiran PR katalog!

4. Tehnični parametri

Določite naslednje osnovne (fizične) tehnične parametre revije:

Število strani: Sodobne korporativne revije naj bi imele najmanj 24 strani (lahko pa seveda izdajate mini revijo, nekoč smo jim rekli bilten, danes newsletter). Obseg revije je sicer odvisen od predvidene vsebine, vloge fotografij in drugih vizualnih predstavitev, kot so infografike in ilustracije.

Format: Kakšna velikost (širina, višina) revije bo najbolj ustrezala sporočilom, vsebini, novinarskim žanrom in vaši blagovni znamki? Pri tem ne pozabite na distribucijo revije: jo boste pošiljali po pošti ali delili v prodajalnah/salonih/hotelskih sobah ipd. Če bo vaš glavni distribucijski kanal pošta, potem mora format revije ustrezati velikosti povprečno velikega poštnega predalčnika.  

Tip papirja: Tipov papirja je več: gloss, matt, silk, eko, brezlesni idr. Povežite se s tiskarno, ki ji zaupate, da vam pošlje zamišljene tipe papirja in ponudbe za vašo revijo.

Ko boste izbirali tip papirja in gramaturo, pomislite tudi, koliko je pomembna lahka berljivost tiska, koliko je pomembna kakovost natisnjenih fotografij, kaj želite, da bralci naredijo z revijo (jo obdržijo dalj časa ipd.). Ne pozabite tudi preveriti ceno papirja oz. tiska, saj so nekateri tipi papirja dražji od drugih, kar lahko stroške revije vsekakor podraži.

Naklada: Če boste revijo pošiljali po pošti, koliko prejemnikov je na vaših adremah? So te urejene? Korporativna revija je odlična priložnost za ureditev in dopolnjevanje adrem.

5. Dizajn revije

Najemite odličnega dizajnerja. Še bolje je, če ima ta izkušnje z dizajniranjem revij, ki zahteva dodatna znanja in način razmišljanja, kot jih dizajn enkratnih publikacij. Njegova/njena naloga je pripraviti dizajn revije z vsemi potrebnimi elementi. Zato je potrebno tesno sodelovanje med vami.

Tako, zdaj ste končno pripravljeni za načrtovanje prve številke. O tem podrobneje naslednjič.

Sem kaj pozabil? Kakšne so vaše izkušnje s kreiranjem nove revije? Delite jih z nami!

Ta tekst je bil prvotno objavljen v angleščini 2. avgusta 2011 na blogu Content Marketing Instituta z naslovom »Launching a Printed Custom Magazine: What You Need to Do Before the First Issue«.

 • Share/Bookmark

KomentarjiIme(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !