“Podnapisi” pod fotografijami so najpomembnejši tekst na strani! Po mnenju mnogih urednikov, novinarjev in raziskovalcev bralci namreč najprej pogledajo fotografije. Tako sem neko jutro na mestnem avtobusu opazoval gospo, ki je listala Ono. Na podlagi obračanja glave in premikanja oči sem tudi sam lahko zaključil, da si je na vsakem spreadu najprej ogledala fotografije in prebrala podpise pod njimi.

Kot pravi Jan V. White, nagrajeni grafični dizajner in art direktor, ki je v zadnjih 40 letih svetoval uredništvom, kot so National Geographic in The New York Times, morajo podpisi fotografij vsebovati najboljše, najbolj šokirajoče, fascinantne in relevantne informacije, take, da bodo bralce preprosto “zrajcale”, da preberejo celotni članek. 

To pomeni, da se tekstov pod fotografijami ali ob njih ne smemo lotiti v zadnjem trenutku. Fotografije in pripadajoči podpisi morajo biti prav tako dobro načrtovani kot prispevek v celoti. Podpisi k fotografijam, če je le možno, naj ne ponavljajo informacij iz glavnega teksta, temveč naj zagotavljajo dodatne informacije, naj bodo zgodba v zgodbi.

Da bi dosegli še večjo učinkovitost fotografije, naj bo pripadajoči tekst tesno povezan z njeno vsebino. Torej, namesto da bi pod sliko reke Soče pisalo: “Grozi nam ekološka katastrofa,” naj raje piše: “Reke Soče čez 10 let ne bo več.” Kateri od teh podpisov bi vas bolj šokiral, zaskrbel in “prisilil” k branju celotnega prispevka?

Namesto da pod fotografijo, na primer, novega inovativnega hladilnika (izdelka), piše: “V podjetju XY so na trg poslali nov hladilnik razreda A,” naj raje piše: “Nov hladilnik podjetja XY bo vašo položnico za elektriko znižal za 20 odstotkov.” Kateri od teh podpisov bi vas bolj šokiral, zaskrbel in “prisilil” k branju celotnega prispevka?

NASVETI:

1. Podpisom k fotografijam namenite toliko pozornosti kot preostalemu delu članka, če ne celo več.

2. Naj ne bodo suhoparni, temveč naj pripovedujejo (dodatno) mini zgodbo.

3. Naj bodo vsebinsko čim bolj tesno/neposredno povezani z  vsebino na fotografiji(ah).

4. Da je fotografija objavljena brez pripadajočega teksta/zgodbe, morate imeti za to več kot odličen razlog!

O podpisih pod fotografijo bom še podrobneje pisal. Koliko pozornosti pa vi namenite tekstom pod fotografijo? Imate kake dobre primere? Delite jih z nami!

  • Share/Bookmark

KomentarjiIme(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !