Naslovi prispevkov v revijah so izjemno pomembni. Nekateri avtorji in praktiki dokazujejo, da bralci vedno najprej skenirajo naslov in se na podlagi njega odločijo, ali bodo brali naprej, nekateri pravijo, da naslov ni ravno prvi, je pa med prvimi elementi vsakega članka, ki ga bralci skenirajo in se na podlagi teh odločijo, ali jih članek zanima ali ne. Zavedati pa se je treba: vsi deli posameznega članka, v kakršnikoli obliki ta že je, delujejo kot celota. Ko delamo revijo, res razmišljamo o vsakem elementu revije in posameznega članka posebej, a vsi ti delujejo in so učinkoviti le v okviru nekega konteksta. V napačnem kontekstu bo še tako genialen naslov izvisel.

KDO PRAVI, DA JE PISANJE NASLOVOV LAHKO?

Iskreno povedano, zame je pisanje naslovov eno izmed najtežjih opravil pri urejanju revije in pisanju člankov. Ne samo da se je treba igrati z besedami in z naslovom tudi nekaj sporočiti, da mora biti ta usklajen s sporočilom članka, svoj namen pa lahko doseže le, če je tesno povezan/usklajen s celoto prispevka. O tem bom še podrobneje pisal na tem blogu. Tokrat pa vam bo predstavil trik, s katerim me je seznanil bivši sodelavec.

NASLOVI, PREPISANI NA KOS PAPIRJA

Predstavljajte si, kako bralci vzamejo vašo revijo v roke. Najprej jo poskenirajo. Ker iz prve nekateri ne preberejo člankov, najprej pogledajo fotografije in preberejo naslove. Torej, kaj vaša revija sporoča, če bi prebral le naslove člankov v njej?

Ko sem urejal eno revijo, sem dobil občutek, da nekaj ne deluje. Osredotočil sem se na naslove. Nekdo je predlagal, da pri vsaki številki katerekoli revije naslove prepišem na kos papirja. To sem tudi storil in ugotovil, da bi bralec (član ciljne skupine tiste revije, kar je še posebno pomembno in o čemer bom še pisal na tem blogu) samo iz naslovov dobil zelo dolgočasno sliko revije in verjetno tudi občutek, da te revije ne potrebuje! Samo naslovi ga ne bi “prisilili” k branju. To pa zagotovo ni bil ne moj cilj, še manj pa cilj naročnika, tj. podjetja, ki korporativno revijo izdaja. Seznam naslovov iz revije, izpisan na kosu papirja mi je pomagal, da sem vnovič premislil o njih in revijo naredil veliko bolj zanimivo za bralce/ciljno skupino.

Naj orišem še en primer. Letos sem bil član žirije za nagrado papirus za najboljšo interno revijo. Eden izmed kriterijev za ocenjevanje so bili tudi naslovi. V roke sem dobil revijo z naslednjimi naslovi:

-Drage bralke, spoštovani bralci!

-Reorganizacija

-Reorganizacija podjetja

-Reorganizacija – sprememba na bolje?

-S komunikacijo soustvarjajmo spremembe

-Popotnik svetovnega formata

-Složna ekipa v proizvodnji itd.

Kot bralca, kaj vas pritegne k branju? Kaj želi podjetje, ki to revijo izdaja, komunicirati svojim zaposlenim? Kako se z njimi pogovarja samo prek naslovov? Koliko truda je uredništvo sploh vložilo v revijo, samo če preskenirate naslove?

NASVET: Ko revijo končujete, prepišite vse naslove iz nje na papir. Ali revija komunicira ciljni skupini zaželena sporočila? Kaj je zgodba posamezne številke? Se jo da razbrati iz naslovov? Vas sestavljena zgodba dolgočasi? Reagirajte ustrezno.

Na sliki je primer naslova, ki je učinkovito usklajen s celoto prispevka: odličen naslov, ki hkrati deluje tudi kot podpis glavne vodilne fotografije prispevka in je tako še bolj učinkovit, je usklajen z vodilom in metaforično komunicira sporočilo članka. Odziv na ta prispevek je bil opazen. Iz korporativne revije Gospodarske zbornice Slovenije Glas gospodarstva, februar 2011.

Na sliki je primer naslova, ki je učinkovito usklajen s celoto prispevka: odličen naslov, ki hkrati deluje tudi kot podpis glavne vodilne fotografije prispevka in je tako še bolj učinkovit, je usklajen z vodilom in metaforično komunicira sporočilo članka. Odziv na ta prispevek je bil opazen. Iz korporativne revije Gospodarske zbornice Slovenije Glas gospodarstva, februar 2011 (uredništvo PM, poslovni mediji).

Koliko pozornosti pa vi namenjate naslovom? Imate kakšen trik, ki vam pomaga? Delite svoje izkušnje z drugimi spodaj.

  • Share/Bookmark

Komentarji



Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !